top of page

Досвід 6 кращих клінік світу переймала лікар ЗОКЦНН Ольга Герасименко


Коли від твоїх знань та дій залежить життя пацієнта в майбутньому – просто зобов’язаний робити все якісно. Лікар-нейрохірург Закарпатського обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології Ольга Герасименко провела 6 місяців на стажуванні в провідних клініках світу, де зібрала досвід авторитентих лікарів для впровадження та розвитку інтраопераційного нейрофізіологічного моніторингу в Україні. Тож розповідаємо, як це було.

У рамках навчальної програми ISIN Advanced Grant від Всесвітньої асоціації з інтраопераційного нейрофізіологічного моніторингу (ISIN) Ольга Герасименко мала нагоду відвідати 6 клінік Європи та Америки й навчатися у найавторитетніших хірургів та нейрофізіологів. У кожній клініці вона провела по місяцю. Варто зауважити, що ця програма відбувається вперше, а Ольга була єдиною представницею з України – стати учасниками могли лише лікарі з власним досвідом та достатньою кількістю проведених операцій.

«Кожен лікар має свою специфіку роботи та свої маленькі секрети. Є стандартні протоколи, але кожен спеціаліст з інтраопераційного моніторингу модифікує його під свого пацієнта та хірурга, які теж мають свою неповторну хірургічну тактику. Тож я отримала досвід найкращих та висококваліфікованих спеціалістів світу в цій галузі, працюючи з ними в операційній. Вони залюбки ділилися власними напрацюваннями, відповідали на запитання та підтримували», – розказує Ольга Герасименко.

Нідерланди, Ґронінґен: Досвід, якого не бачила ніде в Україні


Складно собі уявити клініку, в якій лише медичного персоналу працює близько 33 тисяч осіб, а така діє при Ґронінґенсьму університеті (UMCG).

«Досвід я переймала у лікаря-невролога Ґеї Дрост. Її поле діяльності з використанням інтраопераційного моніторингу надзвичайно широке. Ґеа дуже активна, любить нові ідеї та залюбки ділиться власним досвідом, має надзвичайно злагоджену команду».

У цій клініці найціннішим став досвід проведення інтраопераційного нерофізіологічного моніторингу при судинній хірургії та глибинній стимуляції мозку у хворих з хворобою Паркінсона та дистонією. Ольга Герасименко каже: «Для України ця методика є досить новою. В нашій клініці ми саме впроваджуємо глибинну стимуляцію мозку, тому цей досвід був надзвичайно корисний».

Іспанія, Барселона: Особисті методики президента Всесвітньої асоціації з інтраопераційного моніторингу


В університетській клініці Bellvitge Ользі вдалося попрацювати разом із президентом Всесвітньої асоціації з інтраопераційного моніторингу Ізабель Фернандес-Коніхіеро та її надзвичайною командою. Тут чудово знаються на хірургії внутрішньомозкових пухлин та периферичних нервів.

«Моніторинг таких випадків для мене не новий, адже ми теж проводимо такого плану хірургічні втручання, але тут, у Ізабель Фернандес-Коніхіеро, є кілька особистих методик, що стосуються хірургії периферичних нервів, які я тепер буду впроваджувати і в нас», – зазначає Ольга.

Швейцарія, Берн: Точність та якість швейцарці полюбляють не тільки в годинниках – медицина не виняток


У країні з найвищим рівнем життя рівень медичного обслуговування, ясна річ, надвисокий і надзвичайно дорогий. Тут Ольга працювала з одним із кращих нейрохірургів світу, що спеціалізується на внутрішньомозкових пухлинах функціонально важливих зон професором Андреаcом Раабе.

«Доктор Раабе надзвичайно якісно виконує свої хірургічні втручання. І мені приємно відзначити, що наш професор Володимир Смоланка має дуже подібну хірургічну тактику. А директор департаменту по інтраопераційному моніторингу лікар-нейрохірург Кетлін Сейдел, використовує такі самі протоколи, як ми – тобто ми робимо це так, як в одній із кращих клінік світу. Зокрема, я завжди роблю більш розгорнутий моніторинг, ніж в стандартних протоколах, таким чином я перевіряю себе для досягнення достовірного результату. І от у Берні я побачила, що вони роблять моніторинг усіх тих додаткових функцій, які я додала собі сама. Отже, не помилилася й інтуїтивно підігнала наш протокол до швейцарського стандарту», – розповідає лікар Герасименко.

Клініки США: Хірургія мовної зони та нюанси роботи від профі

У Сполучених Штатах Америки Ольга Герасименко стажувалася у трьох клініках: Medical Сenter in University of California (Каліфорнія), Mount Sinai West Hospital (Нью-Йорк) та Rush University Medical Center (Чикаго).


У всіх трьох чималий персонал лікарів, а в каліфорнійській клініці ще й досить велика кількість операцій із використанням нейрофізіологічного моніторингу – на день тут оперують близько 15 пацієнтів! Тут, у Каліфорнії, де працюють одні з найвідоміших та найдорожчих спеціалістів світу, в нейрохірурга Мітчела Бергера Ольга перейняла новий для себе досвід – хірургію мовної зони.

«Професор Бергер володіє специфічною методикою картування мозку для хірургії мовної зони. Для мене це ще свого роду новинка, тому було надзвичайно цікаво», – каже Ольга Герасименко.

Нью-йоркська клініка – одна з перших у світі, де починався розвиток інтраопераційного моніторингу. Тут цьому методу навчалися усі найкращі спеціалісти сучасності.

«Можливість працювати в операційній із Марією Теллез та Кетрін Сінклер, що є авторами ларингіального рефлексу, найскладнішим та найновішим методом моніторингу, була дуже важливою для мене, адже використання цієї методики дає змогу зберегти ковтання та голос у пацієнтів під час оперативних втручань», – зауважує Ольга. Отож усі пацієнти закарпатського центру нейрохірургії тепер можуть не торбуватися про таке післяопераційне ускладнення.


А в Чикаго вдалося краще розібратися в тонкощах спінальної хірургії та глибинної стимуляції при хворобі Паркінсона. «Я навчилася багатьом технічним моментам та секретам, – коментує Ольга Герасименко. – Цікаво, що директор департаменту по інтраопераційному моніторингу Джей Шилц за першою освітою фізик, тому я і обрала цю клініку, бо інтраопераційний нейрофізіологічний моніторинг загалом і поєднує фізику, фізіологію, неврологію та хірургію».


«Зараз у мене є досвід найкращих лікарів та клінік світу»

Піврічна подорож завершилася, однак не пройшла даремно: «Зараз у мене є досвід найкращих лікарів та клінік світу. Я здобула нові знання та практичні навички для подальшої якісної роботи з інтраопераційним нейрофізіологічним моніторингом в Україні. Та ще раз впевнилася у тому, що тільки сумлінне виконання роботи та злагоджена команда, дає якісний кінцевий результ. Коли хірург не отримує справжніх даних або не зважає на них під час оперативного втручання, він ніколи не зможе допомогти своєму пацієнту та оцінити можливості інтраопераційного моніторингу. В результаті категоричної відмови хірурга працювати з цією методикою страждає пацієнт.


Мені надзвичайно пощастило працювати в команді лікарів, які безперервно розвиваються й удосконалюють свої навички, середнього та молодшого медичного персоналу, які допомогають по-справжньому. Тому ми і працюємо вже чотири роки з інтраопераційним нейрофізіологічним моніторингом – не просто, а для якісного та найкращого результату, для нашого пацієнта!» – підкреслює лікар Герасименко.

Після завершення курсу Ольга Герасименко відвідала Всесвітній конгрес по інтраопераційному нейрофізіологічному моніторингу у Відні, де поділилася з колегами здобутим досвідом.

«Доповідь на Всесвітньому конгресі – надзвичайно хвилююча подія у житті кожного науковця!». Досвідом Ольги зацікавилися іноземні колеги, тож активно розпитували й радилися навіть після завершення конгресу.

Ксенія Шокіна,

Закарпатський обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології

86 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page