top of page

Лікарі ОКЦНН – на з’їзді Європейської асоціації нейрохірургічних товариств у Брюсселі

Не лише навчитися новому, але й поділитися власними знаннями мали нагоду лікарі Закарпатського обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології під час з’їзду Європейської асоціації нейрохірургічних товариств (European Association of Neurosurgical Societies, EANS). Відбувся захід наприкінці жовтня у столиці Бельгії – Брюсселі.

До участі долучилися близько 1000 нейрохірургів із усієї планети, серед них і двадцятеро українців. ОКЦНН представили лікарі нашого центру: Смоланка В. І., Смоланка А. В. та Смоланка В. В.

Цьогорічний з’їзд EANS містив лекції від найкращих нейрохірургів Європи, США, Авcтралії та Японії. Досвід цих лікарів допоможе й надалі покращувати надання нейрохірургічної допомоги жителям Закарпаття та України в ОКЦНН.

Знаково, що одним із запрошених лекторів був ужгородський професор В. І. Смоланка. Володимир Іванович виголосив лекцію на тему «Пухлини супраселярної ділянки, ІІІ шлуночка та пінеальної ділянки» (Suprasellar, III Ventricle and Pineal Tumors). Варто наголосити, що пухлини вказаних локалізацій є важкодоступними для видалення і потребують неабияких хірургічних навичок та володіння анатомії від нейрохірурга. В Центрі нейрохірургії м. Ужгород за останні 10 років виконано близько 200 хірургічних втручань пацієнтам із такими пухлинами, а наявність ендоскопічного обладнання дозволяє виконувати малоінвазивні операції. Зокрема, пухлини селярної та супраселярної ділянки (до прикладу, аденоми та краніофарингіоми) можливо видалити навіть без трепанації, виконуючи доступ до пухлини через ніс.

Своєю чергою А. В. Смоланка та В. В. Смоланка відвідали курс дисекції хребтової артерії (Pre-congress Course on Vertebral Artery Dissection), де йшлося про досвід хірургії на всіх ділянках хребтової артерії від піонерів цього напрямку: Бернарда Джорджа, Себастієна Фройліха, Петера Вайкоці, Міхаеля Брюно та президента EANS Хесуса Лафуенте. Разом із тим курс передбачав 6 годин практичної частини на кадаверах. Цей досвід стане корисним при видаленні пухлин ділянки краніовертебрального переходу, пухлин, що поширюються на задньо-верхні відділи шиї (зокрема, неврином з екстракраніальним поширенням) та складних пухлин шийного відділу хребта, а також при ротаційній компресії хребтової артерії (Bow hunter’s syndrome).

Здобутими знаннями лікарі ділитимуться з ужгородськими колегами й спільно робитимуть усе для покращення ефективності лікування в ОКЦНН.

Алла Марчук, Закарпатський обласний центр нейрохірургії та неврології

7 переглядів0 коментарів

Comentarios


bottom of page