top of page

Лікарі ОКЦНН роками навчаються та удосконалюють свої знання

Хороший фахівець навчається все життя – лікарі Закарпатського обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології не виняток! Медперсонал регулярно відвідує міжнародні навчання. На початку березня четверо лікарів ОКЦНН побували у Туреччині на International Basic Neurosurgery Course, 2019 (IBNC).

Одні з наймасштабніших нейрохірургічних курсів Європи щороку збирають близько 150 учасників з різних країн. Українські лікарі теж часто набираються нових знань у рамках цього навчання.


Курси тривають 4 роки й упродовж цього часу найкращі нейрохірурги передають свій досвід колегам. За цей час лікарі вивчають черепно-мозкові травми, пухлини головного мозку, хребтово-спінальні патології, патології периферичної нервової системи, а також судинні патології головного та спинного мозку. Цьогоріч тема курсів стосувалася лікування судинних аномалій головного та спинного мозку. А знаннями ділилися Угур Туре, Джузеппе Ланзіно та інші.

Ужгородська делегація традиційно отримує гранти на відвідування IBNC. Так цього разу курси відвідали нейрохірург ОКЦНН Тарас Гаврилів, клінічні ординатори Еммануель Окоро та Евеліна Муржо, а також лікар-інтерн Володимир Смоланка.

4-річний цикл курсів для нейрохірурга Тараса Гавриліва завершився. Лікар порівнює отриманий досвід із курсами Європейської асоціації нейрохірургічних товариств, котрі також успішно завершив, здавши екзамен декілька років тому, та зазначає: «Міжнародні щорічні нейрохірургічні курси в Туреччині (IBNC) є аналогом Європейських курсів із нейрохірургії (EANS) та охоплюють усі аспекти цієї спеціальності. Основною різницею є більш детальне викладення в лекційному матеріалі фундаментальних основ хірургічного лікування патології головного та спинного мозку, тоді як на EANS-курсах лектори акцентують увагу на тактиці лікування нейрохірургічної патології та особливостях хірургічної техніки (“How I do it”-презентації). В цілому, цикл курсів IBNC є необхідним елементом професійного росту нейрохірургів».


Цьогорічний курс Володимирові Смоланці запам’ятався найбільше. «Найважливіше, що ми тут отримуємо – нагода поспілкуватися та перейняти досвід у найкращих нейрохірургів світу. І, звісно, важливо налагодження зв’язків із закордонними колегами. За три роки курсів IBNC я зумів знайти тут справжніх добрих товаришів! До того ж, це дає змогу постійно ділитися досвідом та бути в курсі сучасних трендів в нейрохірургії».

Для Евеліни Муржо та Еммануеля Окоро це перший рік участі у курсах. Ординатори діляться: «Це відмінна можливість для молодих нейрохірургів перейняти досвід світил нейрохірургії, систематизувати та структурувати знання! До того ж, усе відбувається в невимушеній комфортній обстановці в Анталії», – каже Евеліна. Еммануель додає: «Я дізнався про багато нових технік у васкулярній нейрохірургії. Багато з почутого змінило моє сприйняття та погляди на нейросудинну хірургію».

Алла Марчук,

Закарпатський обласний центр нейрохірургії та неврології


10 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page